1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Debiteurenbeheer en Aanpakken van wanbetalers: Wat kan de rechter voor u doen?

De schade die uw bedrijf oploopt vanwege niet of slecht betalende klanten en te lange betalingstermijnen kan zeer groot worden. Tot aan het eigen faillissement omdat een groot liquiditeitstekort uw ondergang wordt.

Wettelijke mogelijkheden
Heeft u er alles aan gedaan en betaalt uw debiteur nog niet, dan kunt u gaan denken aan wettelijke middelen om uw debiteur aan het betalen te krijgen. De wet biedt schuldeisers verschillende middelen om aan hun geld te komen. Zorg ervoor dat uw eigen debiteurenbeleid niet botst met de wetgeving.

De belangrijkste zaken zetten we hieronder voor u op een rij.

Middel 1
De Sommatie


Als uw klant zijn verplichtingen niet nakomt, kunt u hem 'sommeren'. Dit kan door hem in een aanmaning of herinnering duidelijk te melden dat hij in gebreke blijft. Het is aan te raden om uw sommatiebrief aangetekend te versturen. Bedenk dat een de tekst van zo’n brief nogal wat haken en ogen aan zitten. Raadpleeg daarom een deskundige of gebruik een voorbeeldtekst uit de portal Financieel Sterk Ondernemen.
Middel 2
De Dagvaarding


De meeste betalingsachterstanden verdwijnen vanwege betaling na de eerste sommatie van een incassobureau of advocatenkantoor. Als dit niet gebeurt, dan kunt u besluiten om de rechter in te schakelen. U laat dan een dagvaarding opstellen, waarin is geformuleerd wat u eist en waarom. Vervolgens bezorgt de deurwaarder de dagvaarding bij uw wanbetaler. Dit noemt men in juridische taal ook wel 'een exploit uitbrengen'. Uw wanbetaler is overigens als gedaagde partij niet verplicht om voor de rechter te verschijnen. Komt uw tegenpartij niet opdagen tijdens de zitting (“bij verstek”) dan staat u als eisende partij altijd sterker. De rechter wijst dan gewoonlijk een vordering toe.

Uitspraak via de Kantonrechter
Voor een bedrag tot € 5.000,- kunt u terecht bij de kantonrechter. Dit bedrag is de hoofdsom inclusief de rente en buitengerechtelijke kosten. U bent daarbij niet verplicht om een advocaat in de arm nemen.

Uitspraak via de Rechtbank
Vorderingen boven de € 5.000,- worden door de rechtbank behandeld. U bent dan verplicht om een zogenoemde procureur in te schakelen.

Tenuitvoerlegging van een vonnis
Stel dat de kantonrechter of de rechtbank vonnis heeft gewezen dat ervoor moet zorgen dat uw wanbetaler eindelijk gaat betalen , dan moet dat vonnis van de rechter nog worden uitgevoerd. Eerst wordt de tegenpartij gevraagd om het vonnis vrijwillig na te komen binnen een redelijke termijn. Gebeurt dit niet, dan komt er een deurwaarder aan te pas. Via de deurwaarder is er de mogelijkheid om dwangmiddelen in te zetten, zoals beslaglegging en faillissementsaanvraag.

 

Nieuw: Portal FinancieelKlaar!

Handige financiële tools
voor ondernemers en adviseurs.

Met Checklists, Stappenplannen, Rekenmodellen en Voorbeeldmodellen. 


Op het gebied van onder meer begroten, balans en jaarrekening, investeren, financiering, kostenberekening, lenen en schenken en subsidies.  

Wekelijks komen er nieuwe financiële tools bij.

Ga direct kijken, meld u aan als gebruiker en ga direct aan de slag!


www.financieelklaar.nl

Als welkomstgeschenk ontvangt u de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelwaarde € 79,0 excl. BTW).

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
een originele aanmaning van debiteuren
debiteurenbeheer pakt u zo aan...
effectief debiteurenbeheer van belang voor uw bedrijfscontinuïteit
werken aan een goed debiteurenbeheer
elektronisch factureren: de voors en tegens van elektronisch factureren
uw debiteur betaalt veel te laat? bereken wettelijke rente!
debiteurenbeheer en aanpakken van wanbetalers: wat kan de rechter voor u doen?
debiteurenbeheer en wanbetaling: stappenplan ter beperking van uw risico
debiteurenbeheer: wat u moet weten over debiteurenbeheer
debiteurenbeheer: neem preventieve maatregelen

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.