1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Faillissement: Adviezen bij het kopen van een bedrijf uit een faillissement

Een bedrijf overnemen uit een faillissement kan aantrekkelijk zijn. Maar de risico’s zijn groot. Veel bedrijven gaan failliet door falend management, concurrentie uit goedkopere productielanden of een ineengestorte markt. Een failliet bedrijf kan na een doorstart in afgeslankte vorm, met een nieuwe strategie en met goed management succesvol blijken. Let op de risico’s bij een overname uit een faillissement.

Let daarom op de volgende zes adviezen bij de aankoop van een bedrijf uit een faillissement.
Advies 1 Aankoop bedrijf uit faillissement
Geef voldoende aandacht aan de lange termijn strategie


Een doorstart is specialistenwerk. De faillissementswetgeving zit erg ingewikkeld in elkaar, daar moet je ervaring mee hebben. Bij een faillissement is er altijd sprake van een lange termijn strategisch probleem. Veel mensen onderschatten dat. De vertrouwensbreuk is groot. Het probleem zit niet alleen bij de baas, maar ook bij alles wat daaronder zit. Als koper sta je aan de buitenkant. Een doorstart uit een faillissement heeft alleen kans van slagen als de overnamekandidaat een strategische partij is die het bedrijf gaat runnen op de eigen overhead.

U heeft in elk geval een paar goede mensen nodig. Een ervaren directeur, liefst met financiële achtergrond, en een goede administratieve man. Geen accountant van buiten, dat is een slecht teken. Als je bij de bank gaat praten met een accountant naast je, is dat een brevet van onvermogen.’

Advies 2 Aankoop bedrijf uit faillissement
Is het bedrijf in kwestie het waard om gered te worden?


Niet ieder bedrijf is het waard om gered te worden uit een faillisement. Wees bij uw voornemen voor een doorstart van een bedrijf uit een faillissement  zeer conservatief in uw beoordeling van het bedrijf. Als een bedrijf failliet gaat, ontstaat binnen het bedrijf een chaos op het gebied van administratie en interne organisatie. Zo’n failliet bedrijf is er in alle opzichten slecht aan toe. Houd daar rekening mee. De hoofdvraag is of het bedrijf een propositie heeft die levensvatbaar is in de markt. Soms is er gewoon onvoldoende vraag naar het product of de dienst. Dan heeft een doorstart na faillissement weinig zin. Is het bedrijf wel levensvatbaar, dan is de volgende vraag of er een constructie te bedenken is waarmee de investering renderend terug te verdienen is. Kijk bij het maken van een plan drie tot vier jaar vooruit. Tegen die tijd moet er een positieve cashflow zijn of moet het bedrijf verkoopbaar zijn.

Advies 3 Aankoop bedrijf uit faillissement
Kom goed beslagen ten ijs


Wie het risico aandurft om een bedrijf uit een faillissement te halen, moet goed beslagen ten ijs komen. Zonder gedegen kennis van het bedrijf en de branche kunt u er in beginsel beter niet aan beginnen. Een doorstart kan het beste ’van binnenuit’ worden georganiseerd met hulp van de bank. De bank kan een positieve rol spelen, haal een bank er dan ook in een vroeg stadium bij. Zij kunnen iemand regelen die verstand van zaken heeft. Er wordt dan een realistisch plan gemaakt op basis van echte gegevens.
Advies 4 Aankoop bedrijf uit faillissement
Werk actief aan het terugwinnen van het vertrouwen


Als de deal gesloten is, begint het echte werk. Een van de eerste taken van het nieuwe management is het vertrouwen terugwinnen van de klanten, de medewerkers en de leveranciers. Na een faillissement zijn veel mensen teleurgesteld, kwaad en zeer argwanend. Die mensen moet u geruststellen. Benadruk dat er een nieuw management zit, probeer de nieuwe situatie helder en eerlijk uit te leggen aan alle betrokken partijen. 

Advies 5 Aankoop bedrijf uit faillissement
Investeer zo min mogelijk en let op de kosten


In de eerste maanden na de doorstart zijn de kosten hoger dan bij een gewone overname. Vaak eist de curator een bankgarantie. Daarbij zal de nieuwe eigenaar de exploitatie na de omzet zeker een maand zelf moeten voorfinancieren. Leveranciers willen alleen contant leveren of vooruit betaald krijgen. Wees daarom niet bang om hard in grijpen in de organisatie.

Zorg dat de activa op uw balans zo laag mogelijk zijn en schrap zoveel mogelijk in uw kosten. Begin met een minimale kostenstructuur: zo min mogelijk medewerkers en minimale assets. Neem alleen mee wat u mee moet nemen. De rest blijft achter bij de curator.

Neem als het even kan bij voorkeur afscheid van het oude management. Als het oude management met een doorstartplan komt, kijk daar extra kritisch naar.

Advies 6 Aankoop bedrijf uit faillissement
Maak na een half jaar de balans op


Na een half jaar, als de meeste lijken uit de kast zijn, is meestal wel duidelijk of de doorstart het gaat redden. Zo niet, dan bent u uw geld kwijt. Zo ja, dan kan het rendement hoog zijn. Echter: een doorstart van een failliet bedrijf blijft een riskante aangelegenheid.
Aanmelden portal Financieel Sterk Ondernemen
Wilt u een bedrijf gaan overnemen of uw huidige bedrijf verkopen? Meld u dan aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO). U vindt hier vele rekentools, modelplannen en adviezen voor een succesvolle bedrijfsovername. 

 

Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?

Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridische Advisering B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu

 

Behoefte aan Financiële Informatie, Rekenmodellen, Adviezen en Checklists? 

Meld u dan aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen (FSO)

Speciaal ontwikkeld voor ondernemers, accountants, boekhouders en adviseurs.

Bijvoorbeeld Rekentools om Goodwill te berekenen, Prognoses te maken en Financiële Analyses. 

Maar ook Adviezen en Tips over Financieringsvormen, Financieringsrisico's en Financieel Beheer 


Meld u zich daarom vandaag nog aan voor de portal Financieel Sterk Ondernemen.

Nieuwe gebruikers voor een jaar ontvangen als welkomstgeschenk geheel gratis de
 Software Prognoses en Jaarcijfers (t.w.v. € 79,- excl. BTW, ontwikkeld in samenwerking met accountantskantoor BDO).

Klik hier om u direct aan te melden als gebruiker.

Klik hier voor meer informatie.


 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Dit artikel behoort tot onze portal Financieel Sterk Ondernemen. Deze portal wordt wekelijks aangevuld met nieuwe rekentools en adviezen.

Tip
Wilt u zich niet aanmelden als gebruiker, kijk dan eens in onze webshop bij de CD-ROMS en losse software.

CD-ROMS
CD-ROM Grip op Financiele Zaken

SOFTWARE
Software Prognoses en Jaarcijfers
Software MKB Kosten Monitor
Software MKB Omzet Monitor

Vergelijkbare artikelen
hoe omgaan met goodwill? zo bepaalt u de hoogte van goodwill
goodwill - waar gaat het over?
bedrijfswaardering? de waarde van uw bedrijf is afhankelijk van aannames
waardebepaling van uw bedrijf? eerst uw jaarrekening normaliseren
bedrijfsovername is een kwestie van goed voorbereiden
financiering overname aandelen: waar moet u op letten?
waardebepaling van uw bedrijf: wat is uw onderneming waard?
good will: hoe om te gaan met good will?
bedrijfsovername: adviezen bij overname van een bedrijf
waardebepaling bij overname van een bedrijf: niet alleen de prijs telt

Als nieuwe gebruiker van Financieel Sterk Ondernemen ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.