Home Financiën BTW en korting op uw producten: Hoe verwerkt u de BTW?

BTW en korting op uw producten: Hoe verwerkt u de BTW?

0
BTW en korting op uw producten: Hoe verwerkt u de BTW?

Als u regelmatig korting verleent aan uw afnemers moet u dit verwerken voor de BTW. 

Korting op de verkoopprijs

Als u bij de verkoop van een artikel korting geeft op de verkoopprijs, komt deze korting direct in mindering op de vergoeding. U hoeft dus geen BTW af te dragen over een verleende korting.

Korting achteraf

Verleent u de korting achteraf? Dit kan bijvoorbeeld een omzetbonus zijn. Of u verleent korting als u goederen hebt teruggenomen (retourzending). Dan kunt u de daarover al betaalde BTW terugkrijgen van de Belastingdienst.

In zelfde tijdvak

De fiscus verleent de teruggaaf voorzover de vergoeding wordt verminderd of terugbetaald. U mag deze teruggaaf verrekenen met de door u verschuldigde BTW in de aangifte over het tijdvak waarin de korting of prijsvermindering is verleend. Voorwaarde is dat het verrekenen uit uw boekhouding blijkt. Daarom moet u afgegeven creditnota’s verwerken in uw administratie.

Korting voor snelle betaling

Mogelijk brengt u op een factuur een korting voor snelle betaling in mindering op het in rekening te brengen bedrag. Dan hoeft u over de korting geen BTW te berekenen. De korting behoort niet tot de vergoeding. Betaalt de afnemer echter niet op tijd en krijgt hij de korting dus niet? Dan moet u over het bedrag van de achteraf niet verleende korting alsnog BTW betalen. Bovendien moet u voor dat bedrag een aanvullende factuur uitreiken.