More

    5 handige functies van goede salaris software

    Elke maand is de salarisverwerking een karwei dat veel tijd in beslag neemt. Als ondernemer wil je graag tijd en kosten besparen waar dat mogelijk is. Door goede software te gebruiken die handig en efficiënt is, kun je profiteren van een aantal voordelen.

    1. Automatiseer je processen

    Elke maand dezelfde activiteiten die handmatig verwerkt moeten worden, kan dat niet sneller of efficiënter ingericht worden? Door in te zetten op automatisering en digitalisering is dat zeker mogelijk. Salaris software biedt jou namelijk de mogelijkheid om heel eenvoudig personeelsgegevens in te zien, salarisberekeningen te maken, pro forma loonkosten te bekijken en nog veel meer. Dit kan al met één druk op de knop, zonder dat je handmatig zelf uitgebreide documenten of lijsten moet gaan maken. Digitalisering en automatisering zorgt er dus voor dat jouw processen sneller verwerkt kunnen worden en minder foutgevoelig zijn.

    1. Koppeling met andere systemen

    Het salarissysteem is natuurlijk niet het enige systeem waar jij als HR-medewerker mee moet werken. Denk bijvoorbeeld aan urenregistratie software waarin medewerker hun uren bij houden of financiële pakketten waarin betalingen worden geregistreerd. Dankzij koppelingen met deze andere systemen worden gegevens automatisch gesynchroniseerd, zonder dat jij hier handmatig werk aan hebt en de gegevens niet meer dubbel hoeft in te voeren. 

    1. ESS/MSS functies voor werknemers

    Een andere waardevolle uitbreiding op jouw personeelssysteem is de mogelijkheid tot ESS en MSS. Door deze functies kun je medewerkers en managers zelf verantwoordelijk maken voor specifieke HR-zaken, zodat jij als HR-medewerker meer tijd overhoudt voor andere zaken.

    Medewerkers kunnen bijvoorbeeld zelf hun loonstrookjes downloaden, verlof of verzuim doorgeven of een adreswijziging doorvoeren. Managers kunnen verlofaanvragen goedkeuren, declaraties goedkeuren en bezettingsoverzichten of rapportages downloaden.

    1. Handige rekentools

    Handmatig vakantiegeld, bonussen of overwerk berekenen? Dat kan erg lastig zijn en bovendien ook erg foutgevoelig als je dit met de hand moet doen! Hoe fijn is het dan als je automatische berekeningen kunt laten uitvoeren, zonder dat je hier heel veel tijd aan kwijt bent?

    Als je graag wilt weten hoe toekomstige wijzigingen, zoals het aannemen van werknemers, de loonkosten van de organisatie beïnvloeden, dan is een pro forma omgeving een handig hulpmiddel. Hiermee kun je heel eenvoudig een pro forma (fictieve) loonstrook of genereren zodat je inzicht hebt in de gevolgen. Het vormt een goede basis voor het nemen van beslissingen over jouw organisatie.

    1. Registratie van uren koppelen

    Bij een organisatie van 5 werknemers is het nog goed te doen om alle uren en overuren handmatig in een systeem in te voeren. Maar stel je eens voor dat je bij een organisatie met 400 werknemers werkt. Dan kun je deze werkzaamheden niet langer handmatig uitvoeren en moet je dus ondersteunt worden met efficiënte software. Betreffende het invoeren van uren, kan er een koppeling gelegd worden met een urenregistratie- of kloksysteem. Alle ingevoerde uren worden dan automatisch gekoppeld aan de salarisadministratie. Je hoeft ze dan niet langer zelf in te voeren, maar alleen nog maar te controleren. En dat scheelt je enorm in tijd!

    Social media

    Recente Artikelen

    Populaire Artikelen

    Gerelateerde artikelen