More

  Al verdiend met crypto’s? Hoe zit het met belasting betalen?

  Alle beleggers in Nederland dienen belasting te betalen. Het is daarom ook als crypto belegger belangrijk dat je weet hoe de belastingen werken en waar je aan moet voldoen. Fouten maken in de belastingaangifte kunnen je namelijk duur komen te staan. In dit blogbericht vertellen we je daarom graag meer over Bitcoin en belastingaangifte.

  Hoe verdien je geld met cryptovaluta?

  De markt van cryptovaluta is nog relatief jong. Mede hierdoor is het erg volatiel en kan er veel geld mee verdiend en verloren worden. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Als je wilt starten met investeren in cryptovaluta, dien je de eerste coin te kopen. Als je bijvoorbeeld Ethereum koopt, ben je in het bezit van een cryptomunt. Vervolgens kan de Ether koers stijgen. Een koersstijging wil zeggen dat de prijs van 1 Ethereum meer waard wordt in vergelijking met de prijs waarvoor je de coin hebt aangeschaft. Als je op dit moment je investering in de Ethereum munt verkoopt, krijg je dus meer geld terug. Omdat het een investering is, moet je over de winst belasting betalen. 

  Hoe betaal je belasting over crypto winst?

  Over alle investeringen in cryptovaluta moet belasting betaald worden als er winst behaald wordt. Al deze belastingen vallen onder de vermogensheffing in box 3. In 2021 was het vrije heffing vermogen 50.000 euro. Als je de investering met een fiscaal partner deed, was dit 100.000 euro. Zodra de investering boven dit bedrag uitkomt, moet je deze betrekken in je belastingaangifte. 

  Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Als je namelijk inkomen vergaard uit het minen van Bitcoins, valt het onder box 1, en ga je dus meer belasting betalen. Dit komt omdat het minen van Bitcoins minder als een passieve investering wordt gezien. 

  Welke waarde moet je invullen?

  Het is de vraag die veel mensen bezighoudt, omdat de waarde van cryptovaluta ieder jaar enorm veel verschilt. Welke waarde moet je nu precies invullen? Bij het invullen van de belastingaangifte moet je je cryptovaluta aangeven op de waarde die het had op 1 januari 00.01 uur. Hierbij is het belangrijk dat je jaarlijks dezelfde koers aanhoudt, zodat je hier geen grote verschillen in krijgt. Hebben je jongste kinderen ook cryptovaluta? Dan moet je deze ook bij jouw belastingaangifte toevoegen.

  Voorkom een verhuld vermogen!

  Wanneer je niet voldoet aan de belastingplichtigen rondom je cryptovaluta, beschouwt de belastingdienst het als verhuld vermogen. Dit geeft ze de mogelijkheid om een fikse boete op te leggen. Dit wil je natuurlijk in alle mogelijke manieren voorkomen!

  Social media

  Recente Artikelen

  Populaire Artikelen

  Gerelateerde artikelen