We weten allemaal dat je bijna geen rente meer vangt over je spaargeld. Om je vermogen te vergroten moet je dus op zoek naar andere mogelijkheden. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om een deel van hun geld te beleggen. Maar er zijn ook nog veel mensen die denken dat beleggen voor beginners niet zo makkelijk is. Maak je geen zorgen, want het klinkt allemaal veel ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Met een paar simpele tips en een goed stel hersens, kom je al een heel eind. Om je een beetje op weg te helpen lees je in dit artikel alles over beleggen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan eens een kijkje op de website van Yieldt.
Beleg alleen met geld dat je kunt missen
Je hebt het vast weleens gehoord: het beleggen van geld brengt een risico met zich mee. Dit betekent dat je ook rekening moet houden met het idee dat jouw belegging in waarde kan dalen. Negatieve cijfers zorgen ervoor dat een belegging minder waard wordt, waardoor jouw inleggeld ook in waarde zal dalen. Één van de eerste beleggen voor beginners tips is daarom ook: ‘beleg alleen maar geld dat je kunt missen.’ Hiermee bedoelen we overigens niet alleen geld dat je niet nodig hebt voor de vaste lasten. Houdt vooraf ook rekening met onvoorziene kosten, zoals het kopen van een nieuwe koelkast wanneer de vorige kapot gaat.
Spreid je beleggingen
Wanneer je al je geld in één belegging stopt, en deze belegging daalt vervolgens in waarde, ben jij al je geld kwijt. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen, en daarom is het belangrijk om je geld optimaal te spreiden. Zelfs wanneer je denkt dat je een belegging hebt gevonden met weinig risico, is het slim om niet al je centen te investeren. Er zijn namelijk een heleboel factoren die invloed kunnen hebben op de koers van jouw beleggingen. En je kunt je simpelweg niet voorbereiden op alle rampscenario’s. Om risico’s te vermijden kies je voor minstens drie verschillende beleggingen. Zo verhoog je de kans op een succesvolle beleggingsportefeuille. Schroom ook vooral niet om advies te vragen aan een professional. Voor meer informatie over verschillende beleggingsmogelijkheden kun je bijvoorbeeld terecht op de website van Yieldt.
Houdt rekening met de kosten
Veel beginners vergissen zich in de kosten die komen kijken bij het maken van een beleggingsportfolio. Iedere keer dat je aandelen koopt of verkoopt kost dat geld. Een bank of een zogenoemde ‘broker’ rekent namelijk kosten voor het kopen en verkopen van jouw beleggingen. Dit geld kun je dus niet meer investeren. Om zo min mogelijk geld te verspillen is het belangrijk om van tevoren te onderzoeken welke bank of ‘broker’ jou het minste geld kost. Op deze manier zorg je ervoor dat het aankopen van aandelen jouw niet teveel geld kost. Daarnaast is het ook belangrijk om jouw beleggingen niet té snel te verkopen. Het kan voorkomen dat een belegging plotseling in waarde daalt of stijgt, maar een directe verkoop is vaak niet gunstig. In plaats daarvan is het slim om je belegging voor lange tijd vast te zetten en vooral niet teveel aandacht te geven.