More

  Wanneer is bedrijfskleding eigenlijk duurzaam? 

  Duurzaamheid is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in onze maatschappij. Dat zie je ook duidelijk terug bij bedrijven, die steeds meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Er zijn een aantal manieren waarop je als bedrijf eenvoudig stappen kunt zetten op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan duurzame bedrijfskleding. Maar wanneer is bedrijfskleding nu eigenlijk echt duurzaam? Waaraan moet de kleding dan voldoen? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

  Wat is duurzame bedrijfskleding? 

  Wanneer is bedrijfskleding dan eigenlijk duurzame bedrijfskleding te noemen? Er zijn een aantal dingen waaraan werkkleding moet voldoen om echt duurzaam genoemd te mogen worden: 

  • Productie: Duurzame kleding is op een manier geproduceerd die de impact op het milieu minimaliseert. Dit kan een producent bijvoorbeeld realiseren door duurzame materialen te gebruiken, zoals bamboe en biologisch katoen, maar ook door te zorgen dat de productie energie-efficiënt verloopt en dat er minder water en grondstoffen verbruikt worden. 
  • Gaat lang mee: De levensduur van duurzame bedrijfskleding moet langer zijn dan die van reguliere bedrijfskleding. De kleding dient dus van hoge kwaliteit te zijn, zodat bedrijven er lang mee vooruit kunnen. 
  • Recyclebaar: Dit is geen harde eis, maar het maakt de kleding natuurlijk wel extra duurzaam. Er zijn een hoop initiatieven die oude bedrijfskleding inzamelen en deze recyclen, zodat het niet zomaar meteen weg wordt gegooid. 
  • Duurzame materialen: Duurzame bedrijfskleding is (voor het grootste deel) gemaakt van duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of biologisch katoen. Deze materialen kunnen namelijk gerecycled worden en zijn ook biologisch afbreekbaar. 
  • Maatschappelijk verantwoord: Ten slotte is het ook belangrijk dat het productieproces maatschappelijk verantwoord is. Dit houdt in dat er sprake is van ethische arbeidsomstandigheden voor de mensen die aan de kleding werken. Dit betekent dat zij veilig kunnen werken in humane omstandigheden en tegen een eerlijk salaris. 

  Is veiligheidskleding duurzaam te maken? 

  We zien vaak de vraag voorbij komen of echte veiligheidskleding ook duurzaam te produceren is. Denk bijvoorbeeld aan vlamwerende kleding. Om vlamwerend te zijn, moet deze kleding van bepaalde materialen gemaakt zijn en aan bepaalde eisen voldoen. Hierdoor is deze kleding vaak niet in een duurzame variant te krijgen. Toch zijn er manieren om als bedrijf op een duurzamere manier met dit soort kleding om te gaan: 

  • Recyclen: Zet als bedrijf je eigen initiatief op voor het recyclen van vlamwerende werkkleding of andere speciale bedrijfskleding. Zo ben je al veel duurzamer bezig!
  • Zoek naar duurzame alternatieven: Voor de meeste soorten kleding zijn er vandaag de dag duurzame alternatieven op de markt, alleen zijn ze nog niet allemaal erg bekend bij leveranciers. Kijk dus eens buiten jouw vaste leveranciers. Doe onderzoek. Misschien zijn er wel veel duurzamere alternatieven te vinden als je goed zoekt. 

  Social media

  Recente Artikelen

  Populaire Artikelen

  Gerelateerde artikelen