Logischerwijs is voor elk slachtoffer letselschade ingrijpend, maar voor een zelfstandig ondernemer des te meer. Als een slachtoffer in loondienst werkt, wordt diens salaris immers nog twee jaar (gedeeltelijk) doorbetaald. Het inkomen van een zelfstandig ondernemer stopt echter per direct, als hij door de letselschade niet meer in staat is om te werken. Daarom is het als zelfstandig ondernemer van belang snel te handelen als je onverhoopt letsel oploopt.
1. Advies
Het claimen van letselschade is een ingewikkelde aangelegenheid waar een hoop regelwerk bij komt kijken. Met name als zelfstandig ondernemer. Je kunt immers niet gemakkelijk terugvallen op een loonstrook en een voorspelbaar inkomen. Het is echter voor een succesvolle uitkomst wel van belang dat het claimen van letselschade op de juiste manier gebeurt. Het is daarom verstandig om je te laten adviseren door een specialist in letselschadespecialist of letselschade advocaat. Deze partijen zetten zich in voor jouw belangen en zien toe op een rechtvaardige schadevergoeding.
2. Bewijslast
Als een ander verantwoordelijk is voor jouw letselschade, dien je voor het claimen van de schade bewijslast te kunnen tonen. Bewijslast kan zijn: foto’s van het ongeval, getuigenverklaringen, een kopie van een (arbeids)ongevallenformulier of een proces-verbaal. Om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding, moet je kunnen aantonen dat de andere partij onrechtmatig heeft gehandeld.
3. (On)kosten
Vervolgens is het belangrijk om aan te kunnen tonen wat de letselschade heeft gekost en gaat kosten. Het gaat hier om (on)kosten als medische kosten, schade aan spullen, kosten voor huishoudelijke hulp, maar ook om inkomensverlies. Dit inkomensverlies is als zelfstandig ondernemer vaak lastig om aan te kunnen tonen en de letselschade bedragen te kunnen bepalen. In de meeste gevallen is het nodig om een onderzoek naar het verlies van arbeidsinkomen uit te laten voeren door een bedrijfseconoom of andere specialist.
4. Aansprakelijkheid
Als je alle bewijslast en onkosten op een rijtje hebt, kun je de andere partij aansprakelijk proberen te stellen voor de schade die jij door het ongeval op hebt gelopen. Je stelt in dit geval de verzekeraar van het voertuig of de persoon die betrokken was bij het ongeval aansprakelijk.