More

  Voorfinanciering Orders mag niet leiden tot liquiditeitsproblemen

  Een bekend probleem bij het aannemen en uitvoeren van grote orders is de voorfinanciering van orders. Bij een ordergrootte van rond de € 7000,- is voorfinancieren van de inkoop nog wel mogelijk. Voorfinancieren van orders wordt een ander verhaal bij grote orderbedragen, bijvoorbeeld boven de € 50.000,-. Die kunt u niet voorfinancieren en daarvoor moet u dus naar de bank. Wat kunt u doen om bij het voorfinancieren van orders zo min mogelijk afhankelijk te worden van de bank?

  Voorfinanciering en betalingseisen

  Wat u kunt doen bij voorfinanciering van orders is onderzoeken welke leveringseisen u kunt stellen aan uw klant. Bijvoorbeeld 40% betalen bij verstrekken van de opdracht, 40% direct bij aflevering en de overige 20% binnen 30 dagen na aflevering. Met het bedrag vooraf heeft u dan (een deel van) uw voorfinanciering geregeld en tevens bindt u uw afnemer. De rest kan dan na levering z.s.m. betaald worden. Een dergelijke voorfinanciering kan zeer acceptabel zijn.

  Voorfinanciering van orders en aanbetaling

  Welk bedrag u als aanbetaling kunt vragen, welk bedrag bij aflevering en welk restbedrag hangt een beetje af van wat gebruikelijk is: welk bedrag zullen uw afnemers bereid zijn zonder morren te betalen? Hoe doen uw concurrenten dit bijvoorbeeld? Werken zij met voorfinanciering? Zo ja, hoeveel wordt bij hun via voorfinanciering geregeld? Zorg ervoor dat u met uw aanbetaling het grootste deel van uw inkoopkosten afdekt. Voorfinanciering vna orders is veelal een kwestie van goed rekenen!

  Wellicht is het te overwegen om een factuur bij opdracht te sturen en een factuur na levering, bijvoorbeeld in de verhouding van 50/50. Een dergelijke voorfinanciering van orders kan gebruikelijk zijn in uw branche. 

  Voorfinanciering en betalingstermijn van uw leverancier

  Grote orders levert u wellicht niet uit voorraad, daarvoor bestelt u bij uw eigen leverancier. Hoe zit het met de betalingstermijnen hiervan? Als u in staat bent de tijd tussen ontvangst van uw leverancier en uitlevering van uw klant zeer kort te houden (een paar dagen?) en u bij uw leverancier een iets langere betalingstermijn kunt aanhouden dan uzelf hanteert (bijvoorbeeld drie weken aan uw leverancier en veertien dagen aan uw eigen klant) dan zou u zelfs uw inkoopfacturen kunnen betalen met uw reeds betaalde verkoopfacturen. Bij een dergelijke voorfinanciering heeft u uw bank helemaal niet nodig.

  Voorfinanciering en zekerheid

  Hoe kunt u er zeker van zijn dat uw klant betaalt? Dat kan alleen door een aanbetaling te vragen. Bijvoorbeeld 40% bij opdracht binnen 8 dagen en 60% binnen 14 dagen na aflevering. Test deze aanpak uit bij uw opdrachtgevers. U hoort het vanzelf als uw betalingsvoorwaarden die passen bij uw aanpak van voorfinanciering ongebruikelijk hoog zijn. Vaak hoort u dan meteen wat uw concurrenten als aanbetaling vragen.

  Op zoek naar interessante en inspirerende artikelen? Bekijk lifeandyou eens!

  Social media

  Recente Artikelen

  Populaire Artikelen

  Gerelateerde artikelen