More

  Starten met beleggen? Begin vandaag nog!

  Veel mensen stellen het uit. Ze willen wel starten met beleggen, maar hebben vaak te maken met een diverse beperkende overtuigingen waar ze tegen aanlopen. Hierdoor starten ze niet met beleggen. En dit is jammer. Want hoe eerder je begint, hoe beter. Want dan heeft je geld meer tijd om te groeien. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder!

  Beperkende overtuigingen rondom beleggen

  Veel mensen hebben last van beperkende overtuigingen als ze willen starten met beleggen. Vaak wordt gedacht dat beleggen ingewikkeld is en alleen iets is wat rijke mensen doen. Ook wordt er vaak gedacht dat het alleen maar interessant is om te starten met beleggen als je veel geld hebt. Dit zijn allemaal voorbeelden van beperkende overtuigingen. 

  Misschien heb jij er geen last van, lucky you! Maar er zijn helaas ook mensen waarbij hun innerlijke saboteur iets te vaak van zich laat horen. Tijd om al die beperkende overtuigingen rondom beleggen los te laten en te starten met beleggen. 

  Waarom vandaag een goede dag is om te starten

  Veel mensen proberen de markt te timen. Ze wachten totdat er een goed moment (beurscrash of een moment waarom de beurs opeens minder waard wordt) komt waarop ze kunnen starten met beleggen. Alleen kun je de beurs niet timen. Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren. Misschien gebeurt iets wat een grote impact heeft op de beurs (hoge inflatie, covid, tegenvallende bedrijfscijfers en ga zo maar door), maar misschien ook niet. 

  Wachten totdat de beurs onderuitgaat, heeft niet zoveel zin. Want je weet immers niet wanneer en of het gaat gebeuren. Daarnaast beleggen de meeste mensen voor de lange termijn, want betekent dat je zeer waarschijnlijk meerdere keren te maken krijgt met een dip. Maar omdat het geld toch voor de lange termijn vast staat, heb je ook weer genoeg tijd om te herstellen van een eventuele dip. 

  Met dit gegeven is vandaag de beste dag om te starten met beleggen. Want hoe eerder je start met beleggen, hoe beter!

  Hoe eerder je begint, hoe beter

  Geld heeft tijd nodig om te groeien. Als je eerder start met beleggen, geef je je geld tijd om te groeien. En dan heeft het rente-op-rente effect ook meer tijd om zijn werk te doen. Het rente-op-rente effect wordt ook wel “samengestelde interest” of “compound interest” genoemd. Ze betekenen alle drie hetzelfde. 

  Starten met beleggen? Begin vandaag nog!

  Het rente-op-rente effect werkt als volgt: 

  Als je geld belegt, dan bouw je rendement op. Afhankelijk waar je in belegt, kan het zijn dat je ook nog dividend (winstuitkering) ontvangt. Dit bedrag wordt vaak periodiek uitgekeerd aan de aandeelhouders. Oftewel: je ontvangt een beloning over het bedrag dat je hebt ingelegd op je beleggingsrekening.

  Die rente kan je uitkeren op je bankrekening, maar je kan die rente ook weer investeren. Dat noem je het herinvesteren van je rente. Over dat bedrag krijg je de periode erop wéér rente. 

  Daardoor stijgt je inleg niet lineair, maar exponentieel.

  Voorbeeld som

  Stel je maakt €100,- over naar je beleggingsrekening. Je krijgt 5% rente. Dat betekent dat je na één jaar opeens €105,- hebt (als je inleg niet meer of minder waard is geworden).

  Het jaar erop krijg je weer 5% rente. Dit betekent dat je 5% rente krijgt over die €100,- én over die €5,- rente van het jaar ervoor. Na twee jaar is je vermogen gegroeid naar €110,25. Het derde jaar krijg je weer 5% rente, maar dan over die €110,25. Dat betekent dat je na drie jaar €115,76 hebt.

  Wil je starten met beleggen? Op de website van Finance Freaks vind je een uitgebreid stappenplan Beleggen voor beginners waarin alle stappen uitgelegd worden zodat jij vandaag nog kan starten met beleggen. 

  Social media

  Recente Artikelen

  Populaire Artikelen

  Gerelateerde artikelen