More

  Zo bespaar je bedrijfskosten met behulp van een tachograaf

  Een tachograaf is voor veel bedrijfsvoertuigen binnen de EU verplicht. Denk hierbij aan zware vrachtwagens, maar ook aan sommige bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer. De tachograaf wordt op de eerste plaats gebruikt om de rij- en rusttijden van de chauffeurs te controleren. Dit is verplicht binnen de EU om zo de veiligheid op de weg te verbeteren en te voorkomen dat er een concurrentiestrijd wordt gevoerd op basis van tijd door vrachtwagenchauffeurs. Iedere chauffeur is dus verplicht om even veel tijd te rusten. Op die manier kan er niet overmatig worden geconcurreerd door (te) lang door te rijden. Een tachograaf wordt dus met name geïnstalleerd omdat dit een verplichting is, maar wist je dat je hier als ondernemer ook nog eens een financieel voordeel uit kunt halen? Dat lichten we graag toe.

  Rijgedrag beoordelen

  Een tachograaf legt namelijk niet alleen de rust- en rijtijden van de chauffeur vast, maar vertelt je ook nog eens veel meer over het rijgedrag. Denk hierbij met name aan de snelheid. Je kunt met behulp van de tachograaf dus veel informatie vinden over de chauffeur in kwestie. Dat wordt uiteraard niet gebruikt om die chauffeur in diskrediet te brengen, maar het helpt wel om deze te stimuleren het rijgedrag aan te passen indien dit nodig is. Bedenk goed dat het rijgedrag van grote invloed is op de kosten binnen het bedrijf. Niet alleen op het gebied van brandstof, maar ook als je denkt aan het onderhoud van uw wagenpark. Hoe ‘wilder’ er gereden wordt, hoe groter de kans dat de voertuigen sneller iets gaan mankeren. Goed rijgedrag moet dan ook gestimuleerd en beloond worden. Dat levert jou als ondernemer weer extra geld op.

  Efficiëntere routes maken

  Combineer de tachograaf met een voertuigvolgsysteem van Webfleet en je bent in staat om veel efficiëntere routes te maken. Gedurende de periode dat de chauffeur mag rijden, wordt er dan ook alles uit de rit gehaald. Bovendien wordt er zo ook nog maar minimaal onnodig omgereden. Zo bespaar je enorm veel geld op de brandstofkosten binnen jouw bedrijf. Bovendien bespaar je ook meer tijd en kunnen er eventueel zelfs meer klanten worden geholpen. Zo wordt er niet alleen op kosten bespaard, maar kan er eventueel ook nog eens meer verdiend worden.

  Hoe kan de tachograaf uitgelezen worden?

  Om meer inzicht te krijgen in het rijgedrag van de chauffeur en manieren waarop je kunt besparen, is het natuurlijk wel belangrijk dat de tachograaf goed uitgelezen kan worden. Dit kan handmatig, maar het is een stuk gemakkelijker om hier speciaal software voor te gebruiken. Er zijn verschillende softwares beschikbaar om de tachograaf digitaal uit te lezen. Op die manier bespaar je enorm veel tijd. Het handmatig uitlezen van een tachograaf kost namelijk ongelooflijk veel tijd. Zeker wanneer je meerdere voertuigen binnen je wagenpark hebt. Met digitale software lees je dit binnen mum van tijd uit. Bovendien hoeft de chauffeur hier verder niets voor te doen. Het uitlezen kan gewoon tijdens het rijden. 

  Social media

  Recente Artikelen

  Populaire Artikelen

  Gerelateerde artikelen