More

  Wat zijn uw werkelijke kosten per kilometer?

  Wat zijn uw werkelijke kosten per gereden kilometer? Deze vraag is voor u van belang om te kunnen kiezen tussen het zakelijk rijden in uw eigen prive auto of de keuze voor een leaseauto. Het antwoord: tel de variabele autokosten en de vaste kosten bij elkaar op en u heeft een globale schatting van de werkelijke kosten per kilometer.

  Afschrijvingen zijn de voornaamste autokosten

  Afschrijvingen zijn de voornaamste autokosten.
  • Daar zit een vast deel in: De auto wordt ouder en dus minder waard;
  • En een variabel deel: Hoe meer kilometers op de teller, hoe minder een volgende koper er voor wil geven.

  Verzekering, motorrijtuigenbelasting, sommige onderhoudskosten worden ook tot de vaste kosten gerekend. Het aantal kilometers dat u aflegt heeft hier nagenoeg geen invloed op. Ook zult u bij de vaste lasten de gederfde rente moeten berekenen: Als u een auto koopt van het geld dat op uw spaarrekening stond, loopt u rente mis.

  Wat zijn uw vaste autokosten?

  Bereken eerst de jaarlijkse afschrijving: Trek hiervoor van de aankoopwaarde het bedrag af dat u aan het eind van de gebruiksduur voor uw auto denkt te krijgen. Deel dit door het aantal jaren dat u de auto gebruikt en tel hier de motorrijtuigenbelasting. De verzekeringspremie en een bedrag van ongeveer 250 euro voor onderhoud en overige posten (wasstraat e.d.) bij op. Deel dit totaalbedrag door het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt. Dit zijn de vaste autokosten per kilometer.

  Voor de variabele kosten moet u de brandstofprijs delen door het verbruik per kilometer. Rijdt uw auto bijvoorbeeld 6,7 liter per 100 km, dan heeft hij dus 0,067 liter per kilometer nodig. De gemiddelde benzineprijs in 2006 was 1,414 euro per liter. Totaal komt u per kilometer dan op een brandstofprijs van 9,5 cent. Tel bij de brandstofkosten ongeveer 5 cent voor onderhoud, reparaties en nieuwe banden op.

  Tel de variabele autokosten en de vaste kosten bij elkaar op en u hebt een globale schatting van de werkelijke kosten per kilometer.

  Voorbeeld

  De ANWB heeft de werkelijke kosten per kilometer doorgerekend van een van de meest verkochte auto’s in Nederland, de VW Golf V. Deze heeft een kilometer kostprijs van 39,2 cent. Ze zijn hierbij van uit gegaan dat er 5 jaar lang jaarlijks 20.000 km mee wordt gereden. Als hij eerder wordt verkocht, of als er minder kilometers meegereden wordt, worden de autokosten per kilometer prijs hoger. Want de afschrijving is de eerste jaren het hoogst en er is simpelweg minder tijd om afschrijving te doen.

  Social media

  Recente Artikelen

  Populaire Artikelen

  Gerelateerde artikelen